Рецепти за красота » Грижа за косата » Съвети за правилна грижа за различни типове коса

Съвети за правилна грижа за различни типове коса

Красива коса е истинско бижу, както при жените, така и мъжете. Човек се ражда с този дар на природата, и дълго време възприема гъста и лъскава коса като даденост. Напразно! Ако в ранна възраст косата и не изискват специални грижи, тъй като младостта е красива сама по себе си, а по-късно на небрежно отношение към косата може да доведе до сериозни проблеми. Косата се нуждаят от внимателни и усърдни грижи. В противен случай те се плъзга, стават крехки и придобиват по-жалък вид. Нито една прическа няма да изглежда привлекателно.

Първото и може би най-важното правило за грижа за косата - това е чистота . Мръсни косата не само имат отвратителен вид, но и може да стане причина за заболявания. На кожата на главата се появява раздразнение, което причинява сърбеж, а при чесане може да раната, която лесно прониква инфекция. Не трябва да забравяме и за това неприятно заболяване, като педикулез, в парламента - въшки. Тази инфекция и в наши дни е много разпространен. Единственото средство за превенция - безукоризненная чистотата на косата.

Не по-малко важно за грижа за косата е и второто правило - задължително ежедневно (по няколко пъти на ден) внимателно ги разресването гребен или масажна четка . Освен естетически ефект тази процедура носи и явната полза, тъй като, массажируя кожата на главата, като по този начин подобряваме в нея циркулацията на кръвта и, като следствие, за да се укрепим на косата. С особено внимание трябва да се подхожда към избор на гребени. Косата е много лесно да се повреди, така че зъбите са гребени не трябва да се остри, за да не се нарани кожата на главата, прекалено дебели и груби.

Най-добрите са гребени твърди, но лесно гнущиеся. Например, эбонитовые или възбудена. Избор на четка за коса, трябва да се помни и за това, че къса коса расчесывают от корените, а дългите свободни краищата. Сложен с дълга коса изисква търпение, тъй като те трябва да бъдат разделени на кичури и внимателно расчесывая, обяснявам. В противен случай при рязко чесане, те просто се разбиват. Важен момент в работата с дълга коса е и задължително внимателно ги разресването преди лягане.

Дълга коса - истинска украса на жените, но само в случай на дължимата грижа за тях. За кожата на главата и укрепване на косата е много полезно разресването масажна четка. Тази изключително приятна процедура има успокояващ ефект върху целия организъм, подобрява се кръвообращението в кожата на главата и по този начин стимулира растежа на косата. Пет или десет минути на такъв масаж на ден, ще донесе само полза. Трябва при това да помним, че кожата на главата трябва да бъде здрав. Между другото, гребен или масажна четка - предмет на строго индивидуална употреба. За нейната чистота и трябва да се следи.

За правилната грижа за косата трябва първо да се определи към кой вид се отнасят. Типове коса на само три и се различават те помежду си характер салоотделения на кожата. В зависимост от този показател има суха, нормална и мазна коса.

Суха коса - в резултат на ниска салоотделения на кожата, нормално е умерен, а мастните - висок. В зависимост от вида на косата подбират и козметични продукти за грижа за тях. Разбира се, мечтата на всички жени - нормални косми. Като правило, те са дебели, не фини, леко къдрава или права, еластична и лъскава.

Нормално косата са устойчиви, се подчиняват при полагане и естествено ежедневно тяхната загуба е не повече от 50 волосинок. Тези косми не са слепени в ледени висулки и не секутся на една ръка. Основната грижа за тях е в броя чесане и съдържанието на чисто.

Мазна коса създават проблеми на къде повече. Тези косми са по-здрави и дебели от природата, но ако правилно не следи за тях, тогава те придобиват неприятен мазни блясък и слепени в кичура. На кожата на главата при това се появяват сърбеж и дразнене. Да съдържа мастни косата си в ред, се нуждаят от специални грижи, а в някои случаи дори и лечение.

Суха коса също се нуждаят от специално внимание и грижи. За разлика от предишните два вида, те да не са блестящи, а бледи и тънки, с секущимися върховете. Върху кожата на главата с такъв тип коса възниква сърбеж и често се образува пърхот. Свържете се със суха коса трябва да бъде много внимателно, тъй като те са слаби и чупливи.

Изборът на правилния шампоан и честотата на измиване на косата пряко зависят от техния тип. Мазна коса трябва да мият много по-често, отколкото сухи. Шампоани и балсами за коса съдържат необходимите здравни добавки, благотворно влияещи на един или друг тип коса. Трябва да се обърне внимание и водата, в която се измийте косата.

За предпочитане е да използвате мека вода. За това в обикновена чешмяна вода е достатъчно, добавете малко сода за хляб - размер: 0,5 чаена лъжица на 1 литър вода. Нашите баби за измиване на косата може да се използва дъждовна вода или разтопен сняг, но в условията на съвременната среда, особено в големите градове - това не е позволено. След измиване на мокра коса не може да се суши с горещ въздух, тъй като в този случай те могат да станат крехки и секущимися. По същата причина не бива да се случва и горещ сешоар.

Нещо, което увийте мокри косата с топла кърпа и подсушете ги на стайна температура. В днешния забързан начин на живот без сешоар направиш, все пак е трудно. Ами, тогава трябва да закупите сешоар с функция за подаване на студен въздух. Такова сушене не причини вреда на косата. Красота, дори и тази от природата, - това все пак е работа и ежедневна грижа се грижи.