Рецепти за красота » Грижа за тялото » Обгорела кожата на слънце: какво да правя? Помощ при слънчево изгаряне

Обгорела кожата на слънце: какво да правя? Помощ при слънчево изгаряне

Лято – това не е само сезон за почивка и трайна работа. Топло време може да омрачиться получаване на слънчеви изгаряния, съпътстващото заболяване които – топлинен удар. Кожата е възпалена, руж, се повишава температурата на тялото, появява се главоболие.

Слънчево изгаряне може да се появи при продължително пребиваване на слънцето, дори и в сутрешните часове. Ако навреме помощ, последствията ще бъдат твърде тежки, а болка минимални.

Първа помощ

Ако по кожата се появява зачервяване, и докосване, са придружени от болка, значи, са се появили първите симптоми на слънчево изгаряне. Първото нещо, което трябва да се направи след появата им – да се оттегли в сянка, за да не се изложи вече засегнатите участъци на uv влияние.

След това е желателно да се охлади кожата, като се избягва рязка разлика в температурата. Може да се направи компрес с хладка вода и сода за хляб. Също така хладни компреси могат да се правят с отвара от лайка, зелен чай. Ако няма отворени рани и наранявания, кожата, обгоревшей на слънцето е добре да се помогне на етерични масла от лавандула, чаено дърво и мента. 12 капки етерично масло от лавандула на 1 супена лъжица хладка вода, разбърква се, разклатете добре и може да се прилага за всеизгаряне участъци от кожата.

Обгорела кожата на слънце: какво да правя? Помощ при слънчево изгаряне

Ако изумени обширни територии, това може да се приеме леко топла вана, предварително разведя във водата малко количество сода за хляб (2-3 супени лъжици на вана). Бани могат да се вземат и с етерични масла, 10 капки лайка или лавандула, смесени с 2 супени лъжици масло от жожоба и 1 супена лъжица мед. Тази баня носи облекчение, облекчава зачервяване и болка.

В никакъв случай не могат да се ползват скрабами и твърди гъби, тъй като кожата и е толкова повредена, а това може да доведе до допълнително увреждане с последващо възпаление.

Обгорела кожата на слънце. Лечение на

За бързото възстановяване на кожата покрива е необходимо да се използват специални средства с упойка и възстановителен ефект. Преди това може да се използва охлаждащ компрес, навлажнете мека кърпа хладен зелен чай.

В никакъв случай не може да се използва масло от слънчево изгаряне. Подобни лекарства не са предназначени за лечение на последствията от изгаряне и само да затормозят процеса на оздравяване. Можете да използвате овлажняващ крем.

Ако освен зачервяване на кожата и появата на болезнени усещания се повишава температурата на тялото, появява се сухота в устата и силно главоболие, означава, слънчево изгаряне придружава от топлинна удар. В този случай е желателно да се консултирате с лекар, тъй като най-вероятно ще се нуждаят от прием на допълнителни обезболяващи лекарства.

Използването на лекарства

Има огромно количество лекарства, предназначени за лечение на слънчеви изгаряния. Те допринасят за облекчаване на кожни на кориците им хидратация и бързо възстановяване. Ако има възможност, трябва да се консултирате с вашия лекар за това или друго лекарство.

В спешни случаи или когато сте далеч от здравно обслужване, като например, по време на намиране извън града, някои лекарства могат да се използват самостоятелно. За това преди пътуването трябва да се закупи лекарство, прочетете внимателно инструкциите и разглеждането на функции приложение.

В лекарствени средства най-често използваните препарати са хидрокортизон и декспантенол. Хидрокортизон се отнася до хормонални медикаменти. Той помага за намаляване на подпухналостта, премахване на възпаление, сърбеж и болка. Декспантенол – това е витамин, разтворен във вода, стимулиращ регенерацията на клетките и ускоряющий заздравяването на кожата покрива. В повечето средства от слънчеви изгаряния съдържа аналгетици, които допринасят за обезболиванию. Най-честите лекарства, които се използватпри обгоревшей на слънце кожата — "Пантенол", "Бепантен" гел "Алое Вера", на Krasimira крем S. O. S. За облекчаване на болката и температурата може да се приемат ибупрофен.

Обгорела кожата на слънце: какво да правя? Помощ при слънчево изгаряне

Също така ефективно действие има морски зърнастец масло с добавка на етерични масла от лавандула. В една супена лъжица масло от морски зърнастец добави 12-15 капки етерично масло от лавандула, нанесете дебел слой върху обгоревшую кожата.

От естествен гел от алое може да се приготви кубчета лед и периодично смазване на увредената кожа през деня.