Рецепти за красота » Хармонично и здраво тяло » Гимнастика Табата: супер интервални тренировки за отслабване + Видео

Гимнастика Табата: супер интервални тренировки за отслабване + Видео

Днес доста често можете да чуете за някои японски метод за отслабване – фитнес Табата. Това обучение може да направи конкуренция на фитнес и фитнес залата. Освен това, в училище от системата на Табата ще отнеме не повече от 10 минути, а в резултат ще получите, като от седмично посещение на фитнес центъра.

Днес, мястотоwomenmagazines.infoразкажекакво представлява гимнастика Табата, неговите възможности и предимства.

Гимнастика Табата: супер интервални тренировки за отслабване + Видео

Какво е гимнастика Табата

Гимнастика получила името си в чест на своя откривател - на д-р Идзуми Табата. Именно той, заедно с научни работници от Националния институт на спорта в Япония и е разработил протокола Табата. Каква е техниката на Табата?

 • В основата на гимнастика – това е изпълнение на едно упражнение в интензивен режим за 8 подходи.
 • Почивки между упражненията трябва да бъде не повече от 10 секунди.
 • В изпълнение на едно упражнение трябва да отидат не по-малко от 20 секунди.
 • Продължителност на гимнастика е само на 4 минути пеша. Тренированные хората могат след един 4-минутния цикъл, преди да премине към следващия цикъл през 1 минута почивка.
 • Участват в системата за Табата може да се 3-4 пъти в седмицата.

Всяко упражнение трябва да се извършва с пълна отдаденост. Това ще повлияе върху това, колко бързо ще загубите излишните килограми. Японски доктори твърдят, че дори и на 4 минути гимнастика Табата може да донесе много по-голям ефект, отколкото часови тренировки във фитнеса. Сега вие разбирате силата на тези 4 минути? Това е просто адски 4 минути! Ще падне от умора и моли за милост!

Гимнастика Табата основно се интересуват от жени, така че за тях е разработен отделен протокол. Жените обичат тази тренировка за това, че се поти им се налага за кратко, а ефектът е просто зашеметяващ.

Недостатъците на системи Табата и противопоказания

Въпреки това, не всички жени могат да се изгарят излишните калории по този начин. Тъй като на тренировка е достатъчно интензивен, а след това и тялото получава сериозна тежест. Освен това, се усеща бърза умора. За физически неподготвени хора са твърде активни тренировки по-добре да се избягва. Не е подходящ такава система и за хора, които имат поне някои малки нарушения в работата на сърцето. Посетете кардиолог и се уверете, че вашето сърце е напълно здравословно.

Така че, преди да се отдадете на протокола Табата трябва да се реши с някои моменти:

 1. С каква цел го правиш?
 2. Каква физическа подготовка притежаваш?
 3. Колко мускулите подготвени за интензивни физически натоварвания?

Въз основа на тези критерии, и се подбират определени упражнения. Трябва също да се отбележи, че това е много индивидуален избор. В протокола Табата може да се намира далеч не всички упражнения, които се изпълняват на традиционните занимания по аеробика. Главно В протокол са включени упражнения, свързани с отжиманием или подтягиванием.

Основните упражнения за гимнастика Табата може да стане:

 • Скокове.
 • Клякам.
 • Лицеви опори от пода.
 • Бягане с захлестом на място.
 • Скачане на един крак.
 • Страничната преса.
 • Бягане на бягаща пътека.

Както виждате, да се отдадете на протокола Табата, може и у дома. Таймер Табата може да се изтегли под формата на приложения на телефона, с него е много удобен за извършване на тренировка, таймер издава сигнал, когато трябва да се промени упражнение почивка и обратното. В интернет днес може да се намира тон на видео, които ще ви помогнат да се проучи по-дълбоко тази техника. Предлагаме ви да се запознаете с няколко тренировки по системата за табата.

Видео "Гимнастика Табата, жиросжигающая тренировка на цялото тяло"

Видео на "Съобщение по системата за Табата"

Вие вече сте опитвали да се направи гимнастика по системата Табата? Споделяте в коментарите!